Rab08232017

Last updateRab, 23 Ogs 2017 10am

Kategori Umat Islam Dalam Penerimaan Politik Islam

1. Golongan Geram
Geram pada mereka yg terlibat yg berkaitan dgn politik Islam. Berpegang pada konsep Islam tiada kaitan dengan politik

2. Golongan Elak Kemarahan
Mengelak kemarahan orang kafir. Bergerak bebas di negara kafir. Hadkan skop hanya kepada amal maaruf dan ibadah. Taajub dengan usaha dakwah mereka sehingga merasakan telah memadai dengan amal makruf sahaja dan tidak perlu kepada nahi mungkar atau undang2 syariat Islam. Tidak melibatkan dengan politik langsung.

3. Golongan Minta Izin
Yakin kepada politik Islam, tetapi meminta izin untuk tidak melaksanakan syariat Islam. Hanya Sanggup melaksanakan Nilai/Roh/Maqasid Syariat tetapi tidak berani mendesak untuk melaksanakan syariat Islam. Menganggap setiap ujian dan kesakitan dari melaksanakan syariat Islam sebagai bala dari Allah. Merasakan terlalu berat bebanan.
Banyak NGO2 Islam dan golongan agama dalam parti sekular. Memilih langkah selamat untuk tidak mengambil sebarang risiko. Jika masyarakat secara majoriti mendesak barulah mereka sanggup.

4. Golongan Perjanjian Keamanan
Umpama Perjanjian Hudaibiyah.
Mengiktiraf perjanjian atau perlembagaan yang tidak Islamik demi mendapatkan keamanan dan hak untuk wujud. Mengiktiraf perlembagaan walaupun tidak menepati Islam dan terlibat langsung dalam politik Islam. Melaksanakan janji setia untuk mendaulatkan Islam tanpa menyembunyikan matlamat Islam. Melaksanakan Islam semaksimum dalam ruang lingkup perlembagaan yg dipersetujui. Parti-Parti Islam yang bergerak dalam demokrasi termasuk dalam golongan ini.

5. Golongan Tidak Mengiktiraf Keamanan
Tidak mengiktiraf langsung sistem bukan Islam. Tidak terlibat dalam demokrasi dan cenderung kearah peperangan senjata.

 

Dr Ishak
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10211319713981833&id=1629977687